15.10.09

Virtitsilio – Ξεραίνει τις ελιές στη Μαγνησία!


Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται ελαιοπαραγωγοί του Ν. Μαγνησίας αφού ένα μεγάλο ποσοστό των ελαιόδεντρων και ιδιαίτερα στις περιοχές Αλμυρού, Ν. Αγχιάλου, Βελεστίνου, Σέσκλου και Καναλίων έχουν προσβληθεί από την αρρώστια virtitsilio.
Πρόκειται για μια ασθένεια η οποία προσβάλλει αρχικά το φύλλωμα των δέντρων και σε λίγο χρονικό διάστημα όλο το δέντρο ξεραίνεται. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία, έχουν δοκιμαστεί τα πάντα, φάρμακα, κ.λπ. ακόμη και η κοπή του δέντρου ή, αντικατάστασή του με άλλο, αλλά και στο καινούριο δέντρο παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο.
Το ποσοστό των προσβληθέντων ελαιόδεντρων ξεκινάει από 10% έως 50% και αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι από έτος σε έτος η αύξηση των προσβληθέντων δέντρων είναι της τάξεως του 20%. Με βάση το παραπάνω πρόβλημα

η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να δώσει τις διαστάσεις που πρέπει στο πρόβλημα, να γίνει γνωστό στους αρμόδιους, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό και για το σκοπό αυτό προγραμματίζει τις κάτωθι ενέργειες:
- Να γίνει καταγραφή όλων των ελαιοπαραγωγών του Νομού που έχουν το πρόβλημα στα ελαιοπερίβολά τους. Για τους παραπάνω λόγους καλούνται να περάσουν από τα γραφεία της Ενώσεως για να κάνουν σχετική δήλωση καταγραφής του προβλήματος ή να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 24210 - 63998.
- Θα κληθούν εν συνεχεία όλοι οι ελαιοπαραγωγοί να συμμετάσχουν σε μια ημερίδα, στην οποία θα κληθούν επίσης φορείς του Νομού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ΠΑΣΕΓΕΣ, και άλλοι φορείς της Πολιτείας που πρέπει να συμμετέχουν σε μια τέτοια εκδήλωση. Επίσης μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ευρωβουλευτών θα διερευνηθεί αν μπορεί να έρθουν αρμόδιοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.(agronews)

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου