9.10.09

Διεθνής διάσκεψη με θέμα "Ελιά και ελαιόδενδρο “ με το επιχειρηματικό συμβούλιο του ΟΣΕΠ !!


Διεθνής διάσκεψη με θέμα "Ελιά και ελαιόδενδρο: Σύμβολα ευημερίας και πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου", πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Η διάσκεψη διοργανώθηκε από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και την Εθνική Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών του Αζερμπαϊτζάν, με την επίσημη υποστήριξη των Υπουργείων Γεωργίας, Πολιτισμού & Τουρισμού, Εξωτερικών και Οικονομικής Ανάπτυξης του Αζερμπαϊτζάν και υπό την αιγίδα των Πρεσβειών Ελλάδος και Τουρκίας στο Μπακού. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν Αζέροι βουλευτές και κρατικοί αξιωματούχοι, ξένοι Πρέσβεις και εκπρόσωποι Πρεσβειών και διεθνών οργανισμών, επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες από τις τέσσερις χώρες του Οργανισμού ΟΣΕΠ που είναι παραγωγοί ελαιολάδου (Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν).

Με την εκδήλωση τιμήθηκε ο εορτασμός της πόλεως του Μπακού ως πολιτιστικής πρωτεύουσας του ισλαμικού πολιτισμού για το έτος 2009, συμβάλλοντας στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, κυρίως μεταξύ των περιοχών της Μεσογείου και της Κασπίας Θάλασσας.
"Η διάσκεψη προκάλεσε ανέλπιστο ενδιαφέρον και συμμετοχή, σε μία χώρα που είναι γνωστή μόνο για την παραγωγή πετρελαίου και όχι ελαιολάδου", ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών του Αζερμπαϊτζάν M. Ραζίμοφ, ο οποίος επεσήμανε ότι "αναδείχθηκε το επιχειρηματικό δυναμικό των χωρών που συμμετείχαν, καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην περιοχή".
"Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μία τέτοιου είδους εκδήλωση", μας είπε η Έφη Μπακοπούλου, η οποία ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο του ΟΣΕΠ και δήλωσε ικανοποιημένη, που η πρωτοβουλία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου αγκαλιάστηκε από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς φορείς του Αζερμπαϊτζάν. "Τη μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί αυτή καθεαυτή η κοινή συμμετοχή των τεσσάρων χωρών, που είναι μέλη του Οργανισμού ΟΣΕΠ και η παρουσίαση του ελαιοκομικού τους τομέα, ελάχιστα γνωστού σε περιπτώσεις όπως η Αλβανία και το Αζερμπαϊτζάν. Τη μεγαλύτερη δε έκπληξη αποτέλεσε το Αζερμπαϊτζάν, χώρα της Κασπίας Θάλασσας με μικρή αλλά αυξανόμενη παραγωγή ελαιολάδου, η οποία αναζητεί την αρχαία διατροφική της παράδοση. Είναι ελάχιστα γνωστό, για παράδειγμα, ότι κοντά στην πόλη Μπάρντα βρέθηκε ελαιόδενδρο ηλικίας 2.500 ετών", σημείωσε η κα Μπακοπούλου.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Γ.Οικονόμου, Γεν. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ, Π.Καραντώνης, Γεν. Διευθυντής ΕΣΒΙΤΕ, και Α.Λαπούρτας από το Πολιτιστικό ΄Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
Οι Έλληνες ομιλητές παρουσίασαν την ελαιοκομία της χώρας, τη δυναμική και τις προοπτικές του, καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα γύρω από τον πολιτισμό της ελιάς, κυρίως μέσα από την ίδρυση και λειτουργία μουσείων και δικτύων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου