13.10.09

Οι "300" της Μελβούρνης αναβιώνουν….. την αρχαία Ελλάδα !!!


Όλο και πιο πυκνά κάνουν την εμφάνισή τους στη Μελβούρνη οι "300 του Λεωνίδα"!
Για την ακρίβεια δεν είναι "300". Ούτε καν 30! Έχουν όμως αρχαιοελληνική εθνική αμφίεση με πλήρη εξάρτυση από ακριβή αντίγραφα-ομοιώματα, όπως περικεφαλαία, ασπίδα, δόρυ κ.λπ.
Και δεν είναι πάντα ντυμένοι σαν τους "300" του Λεωνίδα. Ντύνονται και σαν άλλους αρχαίους Έλληνες (Αθηναίους, Μακεδόνες κ.λπ.), αλλά πάντοτε όσο πιο αυθεντικά γίνεται.
Και φυσικά δεν είναι όλοι Έλληνες. Πρόκειται για μέλη του συγκροτήματος "Αρχαίον Οπλιτικόν Μελβούρνης" (The Ancient Hoplitikon of Melbourne)

που δημιουργήθηκε από μια ομάδα νέων της Μελβούρνης, με σκοπό την αναβίωση των ιδεωδών της αρχαίας Ελλάδας".
Στο συγκρότημα συμμετέχουν Αυστραλοί, Αμερικανοί, Ιάπωνες, Μαορί και μερικοί …Έλληνες!
Ένας απ' αυτούς είναι ο Αθανάσιος Πορπορής, που είχε και την αρχική ιδέα. Γεννημένος στην Αυστραλία, ο Αθανάσιος Πορπορής, με καταγωγή γονέων από την Κοζάνη, θεωρεί τον εαυτό του "πολέμαρχο" του συγκροτήματος και μαζί με τον "φαλαγγίτη" Μάριο Κρούτκα, άλλον έναν ομογενή δεύτερης γενιάς, μας μιλάνε για τους στόχους τους.
"Δημιουργήσαμε ένα συγκρότημα και παράλληλα ένα αρχαιοπρεπές άγημα με αυθεντικές αρχαιοελληνικές αμφιέσεις και εξοπλισμό, για να λαμβάνει μέρος σε εκδηλώσεις", μας λέει ο κ. Πορπορής.
Ήδη, τα τελευταία χρόνια το συγκρότημα έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις και πάντα εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του.
"Δεν περιοριζόμαστε μόνο στις εκδηλώσεις, αλλά μελετάμε, ερευνούμε και αναβιώνουμε την αρχαιοελληνική στάση ζωής και την αγωγή του πολίτη. Η δημιουργία του "The Ancient Hoplitikon of Melbourne" έχει καθαρά εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα", μας λέει.
Ο ίδιος δείχνει "παραξενεμένος" που οι ξένοι δείχνουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους Έλληνες για την αναβίωση της αρχαιοελληνικής στάσης ζωής.
Ο Αθανάσιος Πορπορής, ο οποίος έχει λάβει μέρος ακόμα και στην αναβίωση των αρχαίων αγώνων της Νεμέας, μας λέει πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι πολύ υπερήφανοι που με τη δράση τους κάνουν γνωστά στην ευρύτερη κοινωνία τα επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας.
"Οι στόχοι μας", συνέχισε, "επιτυγχάνονται με πολλούς τρόπους. Ένας είναι οι εμφανίσεις μας σε εκδηλώσεις. Παράλληλα, αυτό γίνεται και με τη συζήτηση συναφών ιστορικών και φιλοσοφικών θεμάτων. Με τη διοργάνωση συμποσίων, με τη λειτουργία βάσεως δεδομένων αλλά με την εκπαίδευση στη διαβίωση και στην πειθαρχία, σύμφωνα προς το αρχαιοελληνικό έθος, και με τη διοργάνωση ασκησιακών προγραμμάτων σε κατάλληλους χώρους".
Πράγματι τα μέλη του συγκροτήματος συχνά κάνουν ασκήσεις αλλά και αναπαραστάσεις αρχαίων μαχών σε …πάρκα της Μελβούρνης ξαφνιάζοντας τους ανυποψίαστους Αυστραλούς.
Ο Αθανάσιος Πορπορής ειδικεύεται μάλιστα και στην παραγωγή πανοπλιών, περικεφαλαιών, ασπίδων κ.λπ."Τα κάνουμε όσο πιο πιστά μπορούμε, με τη συνεργασία ιστορικών και ερευνητών. Επιμένουμε στην αυθεντικότητα", λέει.

Μέχρι στιγμής, τα μέλη του συγκροτήματος είναι όλοι άνδρες. Οι γυναίκες απουσιάζουν γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα. Τα μέλη του "Οπλιτικού" θέλουν να είναι όσο πιο αυθεντικά γίνεται, αλλά οι γυναίκες δεν θέλουν να εμφανίζονται γυμνόστηθες, όπως επιβάλλεται.
"Πιστεύω όμως, πως και αυτό το πρόβλημα θα ξεπεραστεί. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα με Αμαζόνες. Μιλάμε με κάποιες γυναίκες και ελπίζω ότι σύντομα θα δούμε σε πάρκα της Μελβούρνης έφιππες Αμαζόνες", λέει ο κ. Πορπορής.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου