20.10.09

Καποδίστριας 2 -Παρατείνεται η θητεία των σημερινών Δημοτικών Συμβουλίων για Έξι μήνες ?


Την εφαρμογή του «Καποδίστρια 2» και της αιρετής περιφέρειας στις επόμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση με παράλληλη κατάργηση του 42% και μητροπολιτική αυτοδιοίκηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιβεβαίωσε στην ομιλία του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν και οι μετανάστες δεύτερης γενιάς αλλά και οι μετανάστες που διαθέτουν άδεια μακροχρόνιας διαμονής και έχουν συμπληρώσει πενταετία.
Η Κυβέρνηση θα κάνει προσπάθεια να γίνουν οι αλλαγές μέχρι το φθινόπωρο του 2010, ωστόσο επειδή κάτι τέτοιο είναι πρακτικά από πολύ δύσκολο έως αδύνατο, δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ προτείνουν να δοθεί μία παράταση από τρεις μήνες έως ένα χρόνο ( με πιθανότερους τους έξι μήνες)....

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση που είχαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, «πρωτοκλασάτοι» δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο Π. Κουκουλόπουλος (πρώην δήμαρχος Κοζάνης και νυν βουλευτής), ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμίσης, ο Ηρακλείου Γ. Κουράκης και ο Πάτρας Α. Φούρας.
Σύμφωνα με τους δημάρχους, δεν γίνεται να υπάρξει μόνο αιρετός περιφερειάρχης και να μην υπάρξει συνένωση των δήμων, ενώ το αίτημά τους βασίζεται τόσο σε τεχνικούς λόγους όσο και για να εξευρεθούν τα χρήματα αλλά και να γίνει ουσιαστικός διάλογος για το θέμα.
Μάλιστα, η γνώμη των νομικών, των οποίων ζητήθηκε η συνδρομή (και η οποία εκρίθη ως απαραίτητη, διότι κάτι ανάλογο δεν έχει καταγραφεί στα αυτοδιοικητικά χρονικά από το 1974 έως σήμερα), ήταν ότι μπορεί διά νόμου να παραταθεί η δημοτική και νομαρχιακή θητεία, εφόσον υπάρχει σοβαρός και αιτιολογημένος λόγος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να προλάβει την προθεσμία του φθινοπώρου αλλά εφόσον η διαδικασία είναι σύννομη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της παράτασης. Κι αυτό γιατί όπως κατέστησε σαφές τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης για την κυβέρνηση η διοικητική μεταρρύθμιση είναι βασική και επείγουσα προτεραιότητα.
aftodioikisi.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου