2.10.09

Επισκόπηση Τύπου της 2/10/2009 !!!


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η μάχη των πολιτικών κομμάτων, στον απόηχο των συγκεντρώσεων και στην τελική ευθεία για την κάλπη, η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου στο Πεδίον του Άρεως, το ζήτημα με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, η κίνηση του Ανδρέα Βγενόπουλου να κατοχυρώσει διεθνώς το σήμα των "Μακεδονικών Αερογραμμών" ως τη θυγατρική της Olympic Air, καθώς και οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση στην ελληνική οικονομία και το 2010, αλλά και αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στόχος μας η νίκη. Συνέντευξη του πρωθυπουργού στον "Αδέσμευτο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "στην τελική ευθεία προς την κάλπη, ο Κώστας Καραμανλής δίνει όλες του τις δυνάμεις για να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε μια καινούργια νίκη. Αν και παραδέχεται ότι η μάχη είναι πολύ δύσκολη, εκφράζει την αισιοδοξία ότι ένα νικηφόρο αποτέλεσμα είναι εφικτό, ενώ τονίζει: "Εγώ προσωπικά όσο και η Νέα Δημοκρατία προχωράμε με ένα μόνο στόχο: τη νίκη".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Παίρνει κεφάλι στο φίνις. Σαφής η μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ του Καραμανλή από το πλήθος και το πάθος των συγκεντρώσεων".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "κορυφώνεται σήμερα η γαλάζια προεκλογική εκστρατεία, που θα οδηγήσει την Κυριακή στη νίκη. Εξαίρετες οι εντυπώσεις από τα "ντιμπέιτ" του αρχηγού της ΝΔ με τους πολίτες και ιδιαίτερα με τους νέους".
Η ΑΥΓΗ: "Σταθερά με ΣΥΡΙΖΑ. Μανώλης Γλέζος: Για να ξυπνήσουν οι κοιμισμένες ελπίδες και να αποκτήσει υπόσταση η θρυμματισμένη αριστερά".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με ανοιχτές εκδηλώσεις εφάμιλλες ή και μεγαλύτερες εκείνων του 2007, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε επικοινωνία με χιλιάδες πολίτες, όχι μόνο ψηφοφόρους αλλά και απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ ή προβληματισμένους του ΠΑΣΟΚ και σκεπτικούς με το ΚΚΕ".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Νευρική κρίση στο πολιτικό σύστημα προκαλεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "άσσο από το μανίκι" της Olympic Air "τράβηξε" χθες ο Ανδρέας Βγενόπουλος, προκαλώντας μία ακόμη "νευρική κρίση" στο πολιτικό σύστημα, λίγα μόλις 24ωρα πριν αυτό ολοκληρώσει την... συναινετική αυτοκάθαρσή του στην κυριακάτικη εκλογική κολυμβήθρα".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πράσινο τσουνάμι, γαλάζια κατάρρευση. Η χθεσινή ογκώδης συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα προαγγέλλει αυτοδύναμη κυβέρνηση Παπανδρέου".
Η εφημερίδα γράφει ότι "πράσινο τσουνάμι. Η μεγαλειώδης χθεσινή συγκέντρωση της Αθήνας, αλλά και οι τελευταίες μετρήσεις που έχει στη διάθεσή της η Ιπποκράτους, κλειδώνουν την αυτοδυναμία που επεδίωκε το ΠΑΣΟΚ στη νέα Βουλή. Οι οπαδοί του Κινήματος, αλλά και οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τις προχθεσινές εξαγγελίες του κ. Γ. Παπανδρέου για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ήδη δημιουργείται μια ακόμη πιο ισχυρή δυναμική για τις εκλογές της Κυριακής".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Η άλωση του κράτους από τους "πράσινους". Πως σχεδιάζεται στην Ιπποκράτους".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου κατήγγειλε ότι ο πρώην γραμματέας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έστειλε τη γραμματέα του στο υπουργείο και στο Λογιστήριο για να ελέγξει εάν... θα είναι όλα τα γραφεία εντάξει από Δευτέρα".
ΕΘΝΟΣ: "Αυτοδυναμία ψήφισε η Αθήνα. Προσκλητήριο Γιώργου για ισχυρή λαϊκή εντολή".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με τη φράση "πάμε τώρα, πάμε μαζί" ο Γ. Παπανδρέου κορύφωσε την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ απευθύνοντας προσκλητήριο συστράτευσης στους πολίτες".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Βγενόπουλος έκοψε... τα φτερά των Σκοπιανών. Με μια Εθνική Κίνηση ΜΑΤ ο μίστερ MIG κατοχύρωσε διεθνώς το Σήμα των Μακεδονικών Αερογραμμών αποκλείοντας την χρήση του από τις "ψευτομακεδονικές".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με μια κίνηση ΜΑΤ, ο Ανδρέας Βγενόπουλος εξουδετέρωσε τους Σκοπιανούς στον αέρα. Κατοχύρωσε διεθνώς το Σήμα των "Μακεδονικών Αερογραμμών", οι οποίες θα λειτουργούν ως θυγατρική της OLYMPIC AIR η οποία χθες άνοιξε τα φτερά της και πέταξε από Αθήνα - Θεσσαλονίκη".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δεξιά στροφή Καραμανλή με στόχο τον Καρατζαφέρη. Ανοικτά ο Πρωθυπουργός είπε ότι κάθε ψήφος στον ΛΑΟΣ βοηθάει το ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο στόχαστρο του Καραμανλή οι αναποφάσιστοι και όσοι κεντροδεξιοί έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν. Η στρατηγική: πόρτα πόρτα για να πεισθούν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της παράταξης".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πάμε μαζί". Πανστρατιά ζήτησε ο Γιώργος από το Πεδίον του Άρεως".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "καθοριστική για το μέλλον της χώρας χαρακτήρισε ο Γ. Παπανδρέου την ψήφο της Κυριακής. Κάλεσε χθες τους ψηφοφόρους να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ νίκη και αυτοδυναμία και έστειλε μήνυμα κατά του εφησυχασμού, τονίζοντας ότι η νίκη θα κριθεί στις κάλπες και μόνον εκεί".
ΕΣΤΙΑ: "Η εναλλαγή στην εξουσία. Πολιτικό εκκρεμές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "κάποιοι θεωρούν ότι επειδή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου τα δύο μεγάλα κόμματα συγκέντρωσαν συνολικό ποσοστό μόλις 69% (ΠΑΣΟΚ 36,6%, ΝΔ 32,3%), ήλθε το τέλος του δικομματισμού. Και ότι στις εκλογές της Κυριακής τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα, με συνέπεια να μη σχηματισθή αυτοδύναμη Κυβέρνησις".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μάχη για τους αναποφάσιστους. Υψηλοί τόνοι από Καραμανλή - Εκστρατεία "χαμηλής πτήσης" από Παπανδρέου".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους έχουν στρέψει την προσοχή τους, παρότι ακολουθούν εκ διαμέτρου διαφορετικές στρατηγικές, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα το βράδυ ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανοίγουμε την Κυριακή, την πόρτα στο μέλλον. Μήνυμα συστράτευσης από τον Γ. Παπανδρέου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ηχηρό μήνυμα συστράτευσης στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τους αναποφάσιστους έστειλε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου. "Την Κυριακή κλείνουμε μια και καλή την πόρτα από το παρελθόν και ανοίγουμε την πόρτα στο μέλλον", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χθες στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κινήματος στο Πεδίο του Άρεως".
ΤΑ ΝΕΑ: "Πάμε μαζί. Πλήθος και πάθος για τη νέα πορεία".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "χιλιάδες άνθρωποι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τον Γ. Παπανδρέου και ανταποκρίθηκαν θετικά στο "πάμε μαζί".
Η ΝΙΚΗ: "Άντε γεια! Η Αθήνα και ο Γιώργος έδωσαν τη χαριστική βολή στον Καραμανλή".
Η εφημερίδα γράφει ότι "πάμε μαζί" είπε η Αθήνα και μαζί όλη η Ελλάδα στον Γ. Παπανδρέου, δείχνοντας πως η απόφαση για το τέλος της περιόδου της παρακμής και της αποφασιστικής αλλαγή σελίδας έχει ληφθεί, κάτι που φάνηκε όχι μόνο από μέγα πλήθος και το μέγα πάθος, αλλά και τη θέρμη με την οποία υποδέχτηκαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όλοι οι πολίτες, ενωμένοι στο αίτημα για μια νέα εποχή, και μια οριστική τελεία στην αδιέξοδη πολιτική της απερχόμενης κυβέρνησης".
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13:"Το θρίλερ της επόμενης μέρας. Τα σενάρια που μελετούν οι Καραμανλής - Παπανδρέου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η συντριβή αποφεύχθηκε υποστηρίζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν πρόκειται να προκαλέσει εσωκομματικό τσουνάμι. Στηρίζουν αυτές τις εκτιμήσεις στο γεγονός ότι έχουν λάβει την τελευταία εβδομάδα αισιόδοξα μηνύματα για το βαθμό
συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ , ενώ θεωρούν ότι δεν είναι καθόλου βέβαιη και εξασφαλισμένη η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ".
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Σώμα με σώμα μέχρι την κάλπη. Γρίφος η επόμενη μέρα των εκλογών".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η ώρα της κάλπης και της αλήθειας έφτασε! Παρ΄όλα αυτά, στη ΝΔ, ακόμα και τώρα, η κατεύθυνση είναι μία: μάχη -σώμα με σώμα- μέχρι την τελευταία στιγμή. Στελέχη, υποψήφιοι, όλος ο κομματικός μηχανισμός, βρίσκονται σε κινητοποίηση για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό στις εκλογές αυτές".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δυνατό ΚΚΕ δυνατός ταξικός αγώνας. Διακαναλική συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, γιατί είναι το κόμμα εκείνο το οποίο έχει αποδειχτεί ότι και στα δύσκολα, και στις ανηφόρες, και στις κατηφόρες, και στον ίσιο δρόμο, ξέρει πάρα πολύ καλά να κρατά την ίσια γραμμή όσον αφορά την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων".
Η ΣΦΗΝΑ: "Ποιοι δίνουν τη μάχη στο νήμα και ο αγώνας για την πρωτιά. Κίνδυνος να μην εκλεγούν "βαριά" ονόματα της πολιτικής".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εκτός από το αποτέλεσμα της κάλπης που θα αναδείξει ή όχι κυβέρνηση στον τόπο, ίσως σε αυτές τις εκλογές πιο κρίσιμη να είναι η λεγόμενη "μάχη του σταυρού". Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες "από τα μέτωπα των μαχών" λένε ότι "πολλά και βαριά ονόματα της πολιτικής κινδυνεύουν να μείνουν "εκτός νυμφώνος".
Η ΧΩΡΑ:"Δύο χρόνια πορεία μέσα στην ύφεση. Πιο ήπια την κρίση στην Ελλάδα για το 2010 βλέπει το ΔΝΤ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο περιβάλλον οικονομικής ύφεσης θα βαδίζει η Ελλάδα τα δύο επόμενα έτη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του "Παγκόσμιες Οικονομικές Προβλέψεις".
City Press: "Δύσκολο και το 2010. Έκθεση ΔΝΤ για την Ελλάδα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η κρίση στην Ελλάδα κι επισήμως πλέον δείχνει να έρχεται με μερικούς μήνες καθυστέρηση. Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εθνική οικονομία φέτος αλλά και του χρόνου είναι απογοητευτικές, γεγονός ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί".
Metro: "Κάθε ψήφος είναι κρίσιμη". Αποκλειστική συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή , στη "metro".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "κρύβει την αλήθεια και για αυτό κρύβεται ο κ. Παπανδρέου". Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "metro".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Βόρεια Ελλάδα: Τα "κάστρα" των κομμάτων".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Μαχαιρώθηκαν μαθητές για μία δόση. Σοκ και δέος στην Καβάλα".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Αγωνίζομαι για το λαό και την οικονομία (Κ. Καραμανλής) - Ανοίγουμε την Κυριακή πόρτα στο μέλλον (Γ. Παπανδρέου)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Σε τροχιά ύφεσης το 2010 με έλλειμμα 7,1 % του ΑΕΠ".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "διετή ύφεση με μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 0,8% το 2009 και το 0,1% το 2010 προβλέπει για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το Outlook του οικονομικού οργανισμού, η σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας στο 9,5% φέτος και στο 10,5% το 2010".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑ. Ενδιαφέρον στο Λονδίνο για 28 μετοχές. "Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έντονο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες εκδήλωσαν μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές το διήμερο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Οι επενδυτές ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα σχέδια των επιχειρήσεων, ενώ έθεσαν στους εκπροσώπους των τραπεζών σειρά ερωτημάτων για την κεφαλαιακή επάρκεια, το ύψος των επισφαλειών, καθώς και για τον χρόνο επιστροφής της κρατικής βοήθειας που έχουν λάβει με το έκτακτο πακέτο ενίσχυσης".
ΚΕΡΔΟΣ: "Πλούσιοι γαμπροί για 28 νύφες στην "πασαρέλα" του Λονδίνου. Έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών στο ROADSHOW των εισηγμένων".
Η εφημερίδα γράφει ότι "συνωστισμός ξένων θεσμικών επενδυτών επικρατεί στο roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο, όπου 155 funds και 195 διαχειριστές, που διαχειρίζονται 2 τρισ. ευρώ, έσπευσαν να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς τις 28 εισηγμένες που βρέθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "ΔΝΤ: Ύφεση και το 2010 στην ελληνική οικονομία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "συρρίκνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας , υψηλά ελλείμματα και ανεργία, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τη χώρα μας στην ετήσια έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών -μελών του".

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου