26.9.09

WWF Ελλάς έρχονται κλιματικές αλλαγές : Περισσότεροι καύσωνες – Λιγότερες βροχές !!!


Προσαρμογή και άμεσα μέτρα απαιτούν οι ορατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα του WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί της χώρας θα δεχθούν μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μέρες καύσωνα, οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή, να μειωθούν οι χειμερινές βροχοπτώσεις και συνεπώς να αυξηθεί κατά πολύ ο κίνδυνος πυρκαγιάς...

Για παράδειγμα, στην Εύβοια αναμένονται περισσότερες από 25 επιπλέον ξηρές ημέρες σε σχέση με σήμερα, οι Σέρρες και η Λάρισα θα ζήσουν 20 περισσότερες μέρες καύσωνα, ενώ στο Ηράκλειο και την Πέλλα οι βροχοπτώσεις το χειμώνα θα μειωθούν κατά 15%. Οποιαδήποτε πρόβλεψη για πιθανές βλάβες στις καλλιέργειες είναι παρακινδυνευμένη αλλά τα γενικά ευρήματα φανερώνουν αυξημένο κίνδυνο για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα νερού.
Η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε τρομερή δοκιμασία και τους Εθνικούς Δρυμούς, καθώς προβλέπεται αύξηση των ημερών με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς σε όλους τους Δρυμούς της χώρας.
«Οι προβλέψεις για την Ελλάδα δεν είναι ευοίωνες, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης της έρευνας από το σύνολο των αρμόδιων δημόσιων φορέων και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προσαρμογής της χώρας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» σημειώνει ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου και βασικός συντάκτης της έκθεσης.
«Η Πολιτεία δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι δεν γνωρίζει τι ενδέχεται να συμβεί στο μέλλον. Έχει καθήκον και υποχρέωση, όχι μόνο να λάβει όλα τα μέτρα στο εσωτερικό της χώρας για τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων, αλλά πολύ περισσότερο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη, ώστε να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να θέσει τα ζητήματα της Κοπεγχάγης και της προσαρμογής της χώρας στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες ως μέγιστες προτεραιότητες» καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου