10.9.09

Φωτογραφήθηκαν Γαλαξίες και Νεφελώματα από το Hubble

Φωτογραφίες από το επισκευασμένο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η NASA. Πρόκειται για τις μέχρι στιγμής πιο όμορφες και πιο ακριβείς φωτογραφίες στην 19χρονη ιστορία του τηλεσκοπίου.
Οι δέκα νέες φωτογραφίες δείχνουν γαλαξίες και νεφελώματα, ενώ μία από αυτές εικονίζει έναν σχηματισμό σαν αέρινη κόκκινη πεταλούδα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα νεφέλωμα, με τα "φτερά" να αποτελούν νέφη αερίων.
Τα ίδια κοσμικά φαινόμενα έχουν φωτογραφηθεί ξανά από το Hubble ωστόσο όχι με τόσες λεπτομέρεις. Για παράδειγμα, οι πτυχώσεις αερίων που μοιάζουν με φτερά στο νεφέλωμα δεν είχαν γίνει ορατές σε προηγούμενες φωτογραφίες...

Ο επικεφαλής ερευνητής στο πρόγραμμα του τηλεσκοπίου Hubble Ντέιβ Λεκρόν, αναφέρει ότι η λάμψη που εμφανίζεται στις φωτογραφίες είναι θερμά αέρια και σκόνη από τα αστέρια.
Ο ίδιος θεωρεί ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν μόνο επιστημονική αξία, αλλά ότι μπορούν να αποτελέσουν αισθητικά και πνευματικά ερεθίσματα. "Αυτό που βλέπω είναι το μεγαλείο της δημιουργίας, ανεξάρτητα πώς αυτή προέκυψε" δηλώνει.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα το Hubble υπεβλήθη στην πέμπτη κατά σειρά στη 19χρονη ιστορία του επισκευή. Η τελευταία επισκευή που στοίχισε δισεκατομμύρια δολάρια, περιελάμβανε την εγκατάσταση δύο νέων καμερών, επιστημονικών οργάνων και αντικατάσταση φθαρμένων εξαρτημάτων.
Σύμφωνα με το AP, το επόμενο βήμα της ομάδας του τηλεσκοπίου θα είναι να απαθανατίσει εξαιρετικά μακρινά σημεία του σύμπαντος και θα μας δώσει φωτογραφίες από την περίοδο αμέσως μετά τη "Μεγάλη Έκρηξη".

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου