11.9.09

Κτηνοτρόφοι – Αυτά είναι τα αιτήματα μας

Επιστολή με τις προτάσεις του για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στους προέδρους των πολιτικών κομμάτων.
Τα αιτήματα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας
Στην επιστολή επισημαίνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 150.000 οικογένειες κτηνοτρόφων, καθώς και το γεγονός ότι από την κτηνοτροφική παραγωγή εξαρτώνται περίπου 5.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, τυροκομεία, γαλακτοβιομηχανία, σφαγεία, τυποποιητήρια κρέατος, βιομηχανίες αλλαντικών και κρεοσκευασμάτων, καταστήματα λιανικής πώλησης, μεταφορικές εταιρίες, ζωοτροφικές επιχειρήσεις, εταιρίες κτηνιατρικών φαρμάκων κλπ.
Οι προτάσεις επί των οποίων ο ΣΕΚ ζητά τις θέσεις των κομμάτων είναι οι εξής:

- Να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο τα άτοκα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύησή του. Τα υπόλοιπα δάνεια των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων (αιγοπροβατοτροφία- χοιροτροφία- βοοτροφία) να παγώσουν για 3 χρόνια άτοκα με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η ρύθμιση να αφορά τα πρώτα 500.000 € με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν τα τρία τελευταία χρόνια. Η αποπληρωμή τους να γίνει σε διάστημα δέκα ετών με ευνοϊκούς όρους. Να επεκταθεί η ρύθμιση χρεών για την κτηνοτροφία του Υπουργείου Οικονομίας 2/14709/0025 της 14/4/2009 για όλους τους κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα
- Να δοθεί οικονομική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους όλων των κλάδων, ύψους 250 εκατ. €, δηλαδή το 50% της αποζημίωσης στη φυτική παραγωγή.
- Ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της παραγωγής- μεταποίησης και κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος. Να αυξηθούν οι ποινές και τα πρόστιμα για τους παραβάτες και να γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίηση τους.
- Να επιδοτηθεί με 85% η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Με τον τρόπο εξασφαλίζεται η ηλεκτροδότηση των μονάδων και η ενίσχυση του εισοδήματος του κτηνοτρόφου.
- Να καταργηθεί το ΕΤΑΚ στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
- Να γίνει 4% το ποσοστό επιστροφής στους κτηνοτρόφους του εθνικού φόρου κατανάλωσης στη πετρέλαιο με βάση τα τιμολόγια.
- Να αυξηθεί η επιστροφή ΦΠΑ στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες στο 15%.
- Να ενταχθούν στο ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) οι κτηνοτροφικές και οι αγροτικές επιχειρήσεις.
- Να αυξηθούν οι επενδύσεις στην κτηνοτροφία, και τη γεωργία, να αναμορφωθεί ριζικά ο προϋπολογισμός του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για την Δ' Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 σε όφελος του πρωτογενή τομέα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου