11.9.09

Επιστολή Νέων Αγροτών – Έρχεται θερμό αγροτικό φθινόπωρο για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις πληρωμών

«Έρχεται θερμό αγροτικό φθινόπωρο» προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ένωση Νέων Συνεταιρισμένων Αγροτών, κ. Παύλος Σατολιάς, καθώς για χρονικό διάστημα πλέον των έξη μηνών, σε καθημερινή σχεδόν βάση, η ΕΝΣΑ γίνεται αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών αγροτών που έχουν ενταχθεί σε Σχέδια Βελτίωσης και σε προγράμματα Νέων Γεωργών, εξ αιτίας πολύ μεγάλων καθυστερήσεων πληρωμών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες ξεπερνούν τα 2 χρόνια.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΕΝΣΑ, η καθυστέρηση των πληρωμών από την στιγμή που έχει ολοκληρωθεί το έργο των επιτροπών παραλαβής του υπουργείου ξεπερνά τους 12 μήνες στα Σχέδια Βελτίωσης και τους 24 μήνες στους Νέους Γεωργούς.

Δεδομένου ότι οι δικαιούχοι των ανωτέρω προγραμμάτων έχουν δημιουργήσει τεράστια έξοδα για την ολοκλήρωση των δεσμευτικών τους υποχρεώσεων, που απορρέουν από τα σχετικά προγράμματα, υπολογίζοντας να πληρωθούν την δικαιούμενη επιδότηση και το υπόλοιπο του πριμ σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα - περίπου 2-3 μηνών από την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραλαβής των υπηρεσιών του υπουργείου - έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο.
Τα παραπάνω επισημαίνονται σε σχετική επιστολή που έστειλε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΝΣΑ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, τονίζοντας πως τίθεται και επιπλέον θέμα για το τι θα γίνει με με τους Ν. Γεωργούς τις τελευταίας προκήρυξης του (2ος / 2009). Καθώς όσοι έκαναν αίτηση για την νέα προκήρυξη και προκειμένου να είναι επιλέξιμοι έπρεπε να είχαν δημιουργήσει ήδη εκμετάλλευση με δικά τους έξοδα. Όμως ειδοποίηση για το αν και πότε θα πάρουν την πρώτη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης δεν έχουν λάβει ακόμη.
Συνεχίζοντας ο κ. Σατολιάς αναφέρει πως σύμφωνα με πληροφορίες που έχει η ΕΝΣΑ, από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα δεν πρόκειται να γίνουν πληρωμές ούτε τα Χριστούγεννα και για τον λόγο αυτό εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης για αυτή την απαράδεκτη αντιμετώπιση των αγροτών από το υπουργείο και την κυβέρνηση.
Ακολούθως ο πρόεδρος της ΕΝΣΑ αναφέρει πως «Είναι αδιανόητο να ανακοινώνεται πακτωλός χρημάτων για προγράμματα άλλων επαγγελματικών τάξεων και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να μην πληρώνει της υποχρεώσεις της για τα επενδυτικά προγράμματα των αγροτών που η ίδια προκήρυξε και τους ένταξε, τα οποία πραγματοποίησαν με δικά τους χρήματα (ίδια κεφάλαια και δάνεια).
Είναι απαράδεκτο να ασκεί οικονομική πολιτική για επενδυτικά προγράμματα με το υστέρημα των αγροτών, επιδεινώνοντας την ήδη πολύ άσχημη οικονομική τους κατάσταση.
Ακόμη εάν ληφθούν υπόψη:
* Η μη ολοκλήρωση των πληρωμών των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης, της Εξισωτικής Αποζημίωσης, των κατανομών των δικαιωμάτων του Εθνικού Αποθέματος, και
* Η τύχη των προγραμμάτων που προκηρύσσονται χωρίς στην συνέχεια να υπάρχει ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την τύχη των αιτήσεων τους (π.χ. Πρόγραμμα Γεωργικών Συμβούλων, Μικρά Σχέδια Βελτίωσης κ.λ.π.).
Ο εμπαιγμός των αγροτών παίρνει τεράστιες διαστάσεις».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΕΝΣΑ προειδοποιεί πως «Αν δεν επιλυθούν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη για την επιδείνωση της θέσης των αγροτών και την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Ενώ οι αγρότες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα διεκδικήσουν τα δίκια τους. Το φθινόπωρο πού έρχεται θα είναι ιδιαίτερα θερμό, καθώς δεν αντέχουν άλλη εξαθλίωση».
πασεγές

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου