30.9.09

Στάση πληρωμών, αν δεν λάβουν από τον προϋπολογισμό 532 εκατ. ευρώ, προαναγγέλλουν οι διοικητές του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ. !!!


Το οξύ ταμειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Ταμεία και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθήνας Γ. Κουτρουμάνης φέροντας στη δημοσιότητα τα έγγραφα με τα οποία οι διοικητές των δύο Ταμείων ζητούν την πρόσθετη χρηματοδότηση.
Ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Θ. Αμπατζόγλου κάνει έκκληση να εγκρίνει η κυβέρνηση για τον μήνα Οκτώβριο επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ γιατί, όπως υπογραμμίζει στο έγγραφο που υπογράφει, «αφενός δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης των ομολόγων ύψους 4,5 δισ. ευρώ (επιστολή υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με αριθμό πρωτοκόλλου 8123/1-9-09) και, αφετέρου, δεν έχει ολοκληρωθεί το ζήτημα της αξιοποίησης του ομολογιακού χαρτοφυλακίου του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ προς αντιμετώπιση της ρευστότητας του Ιδρύματος».
Ο διοικητής του ΟΑΕΕ Κ. Παπαθανασίου, με το έγγραφο που απέστειλε στις 14 Σεπτεμβρίου στο Γενικό Λογιστήριο και κοινοποίησε στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπογραμμίζει ότι

«ο Οργανισμός δεν θα δυνηθεί να καταβάλλει τις συντάξεις των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και το Δώρο Χριστουγέννων του έτους 2009». Και ότι θα χρειαστεί να επιχορηγηθεί για την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Νοεμβρίου με το ποσό των 48 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου με ποσό 148 εκατ. ευρώ και για το δώρο Χριστουγέννων με ποσό 36 εκατ. ευρώ» δηλ. συνολικά με 232 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο έγγραφο, ο διοικητής του ΟΑΕΕ εξηγεί πως η πρόσθετη -«πέραν του προϋπολογισμένου ελλείμματος των 320 εκατ. »- επιχορήγηση ζητείται γιατί ο Οργανισμός θα έχει έως το τέλος του έτους, 60 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές λόγω της κρίσης και 30 εκατ. ευρώ περισσότερα έξοδα εξ’ αιτίας της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ παράλληλα έχει επιβαρυνθεί με 130 εκατ. (για την καταβολή των ειδικών επιδομάτων, αντί αυξήσεων, στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2009).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου