18.8.09

Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού – πόσο «εικονικό νερό» καταναλώνουμε;

Πόσο νερό κρύβεται πίσω από τα διάφορα προϊόντα;

Νερό υπάρχει παντού! Όχι μόνο σε υγρή μορφή, αλλά και στα τρόφιμα ή στα προϊόντα που καθημερινά χρησιμοποιούμε. Το νερό αυτό οι επιστήμονες το αποκαλούν «εικονικό» και θέτουν το ερώτημα: πόσο καταναλώνουμε πραγματικά;

Το νερό που καταναλώνουμε δεν είναι μόνο εκείνο που πίνουμε ή χρησιμοποιούμε για χίλιους δυο σκοπούς. Το χρησιμοποιούμε μεταξύ άλλων στις αγροτικές καλλιέργειες ή στην παραγωγή διαφόρων προϊόντων. Οι επιστήμονες μιλούν και για «εικονικό νερό», δηλαδή εκείνο που δεν φαίνεται.

Το «εικονικό νερό» υπάρχει σε κάθε προϊόν

Στην Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού στην Στοκχόλμη παρουσιάστηκαν στους 2.500 συνέδρους τα αποτελέσματα μετρήσεων για την «εικονική κατανάλωση», όπως αποκαλείται από τους ειδικούς: "Νερό καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες στις αγροτικές καλλιέργειες ή στην παρασκευή ζωοτροφών", λέει ο Ρόλαντ Γκράμλινγκ από την WWF, το "Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση". Πρόκειται για «εικονικό νερό», το οποίο περιέχεται σε κάθε ψωμί, σε κάθε κουταλάκι καφέ, σε κάθε μπλουζάκι που φοράμε'.

5.300 λίτρα «εικονικού νερού» καταναλώνει κάθε Γερμανός

Χρήση με φειδώ...Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση υπολόγισε ότι κάθε Γερμανός πολίτης καταναλώνει καθημερινά 5.300 λίτρα "εικονικού νερού". Περίπου το 50% του νερού αυτού περιέχεται σε εισαγόμενα προϊόντα, όπως τρόφιμα, ρουχισμός και ζωοτροφές.

Την ίδια στιγμή όμως τα αποθέματα πόσιμου νερού μειώνονται, ενώ η ζήτηση αυξάνεται ολοένα. "Για το λόγο αυτό πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το νερό με προσοχή και να δείχνουμε περισσότερο σεβασμό στο πολύτιμο αυτό αγαθό", είπε στο διεθνές συνέδριο ο Βρετανός επιστήμονας Τζον Άντονι Άλεν, που τιμήθηκε φέτος με το βραβείο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Νερού: "Εικονικό νερό υπάρχει από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να κάνει εμπόριο, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Γνωρίζουμε ότι οι Ρωμαίοι προμηθεύονταν τρόφιμα από τους αρχαίους Αιγύπτιους".

Ένα φλιτζάνι καφέ απαιτεί…140 λίτρα 'εικονικού νερού'

Ο Βρετανός επιστήμονας υπολόγισε ότι ένα φλιτζάνι καφές, με την καλλιέργεια, την συσκευασία και την εξαγωγή, απαιτεί 140 λίτρα νερού. Με άλλα λόγια για να φθάσει από το χωράφι στο φλιτζάνι μας χρειάζεται περισσότερο νερό από ότι καταναλώνει καθημερινά ένας ευρωπαίος πολίτης.

Κατανάλωση με μέτρο

Η λύση βέβαια στο πρόβλημα δεν είναι να σταματήσουν οι εισαγωγές τροφίμων. Μια τέτοια απόφαση θα ήταν μοιραία για την παγκόσμια οικονομία. Η εικονική διάσταση της κατανάλωσης νερού ωστόσο είναι ενδεχομένως σε θέση να μας δώσει να καταλάβουμε καλύτερα ποια είναι η πραγματική αξία του νερού και πόσο απαραίτητη είναι πλέον η χρήση του με μέτρο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου