15.8.09

Παναγία Σουμελά - Με λαμπρότητα τιμήθηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε ατμόσφαιρα κατάνυξης γιορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, της προστάτιδας του ποντιακού ελληνισμού, στις πλαγιές του Βερμίου Ημαθίας.

Τις διήμερες εκδηλώσεις που ξεκίνησαν από χθες παρακολούθησαν χιλιάδες προσκυνητές, κυρίως ποντιακής καταγωγής από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στο ιερό μοναστήρι χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, τον οποίο το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά ανακήρυξε σε επίτιμο πρόεδρο, απονέμοντας του παράλληλα και το Μεγάλο σταυρό των Μεγάλων Κομνηνών.

Ο Μακαριότατος, αφού ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Ιδρύματος για την τιμή, αναφέρθηκε στην κρίση των θεσμών που διέρχεται η κοινωνία μας και συνέστησε στους πιστούς να μην μένουν στις δυσκολίες, να βλέπουν μπροστά και να αισιοδοξούν.

«Έχουμε τη δύναμη και με τη δύναμη της εκκλησίας μπορούμε να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες και κρίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά

Το Ίδρυμα απένειμε επίσης χρυσό μετάλλιο στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιώργο Σούρλα ενώ η τιμητική διάκριση και υποτροφία που έχει θεσμοθετηθεί στη μνήμη των 21 μαθητών του Λυκείου Μακροχωρίου που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα των Τεμπών, δόθηκε στην ποντιακής καταγωγής μαθήτρια του Λυκείου Μακροχωρίου, Ξανθίππη Παπαδοπούλου.

Μετά την πανηγυρική δοξολογία, ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας της Σουμελιώτισας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Στις εκδηλώσεις, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης ενώ τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση στον περιβάλλοντα χώρο της μονής, αλλά σε απόσταση από το μοναστήρι, ζητώντας την αλλαγή του τρόπου διοίκησης της Παναγίας Σουμελά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου