25.8.09

« Η Μεγάλη των μπάτσων σχολή » - Άκρως τρελό και απόρρητο

Τριάντα χρόνια με απόρρητες «γκάφες» των μυστικών υπηρεσιών. Δημοσιεύσεις ονομάτων των μυστικών υπηρεσιών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χοροεσπερίδες κατασκόπων και ροζ ιστορίες είναι ένα μέρος της δράσης των μυστικών υπηρεσιών, που αποδεικνύει ότι κάποιοι κατάσκοποι είναι για κλάματα ή καλύτερα για γέλια...

Την ιστορία διηγείται ο Χάρης Καρανίκας στην εφημερίδα "Τα Νέα":

«Υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών δίνοντας στοιχεία για τη δράση πράκτορα και αυτά αναρτώνται στο Ίντερνετ, ονόματα υπαλλήλων των μυστικών υπηρεσιών δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χοροεσπερίδες κατασκόπων με φωτογραφίες-σουβενίρ που θα μπορούσε να προμηθευτεί όποιος ήξερε σε ποια κέντρα διασκέδασης πραγματοποιούνταν οι κοινωνικές εκδηλώσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Μπορεί να μοιάζει με σενάριο ταινίας γκαφατζήδων κατασκόπων- κι όμως είναι η πραγματικότητα: τα τελευταία 30 χρόνια δεκάδες άκρως τρελές και απόρρητες ιστορίες έχουν αφήσει επιτελείς και στελέχη της ΕΥΠ με το στόμα ανοιχτό.

Πέρα από τα μεγάλα «αυτογκόλ», όπως η υπόθεση του «χρυσού» κατασκόπου Σταύρου Λάλα που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ενημέρωσε τους Αμερικανούς για τη δράση του ή την υπόθεση Οτζαλάν ή τις απαγωγές των Πακιστανών, οι ιστορίες... τρέλας της ΕΥΠ εμπλέκουν απολυμένους μετεωρολόγους, πράκτορες της CΙΑ, Ρουμάνες, υπόδικους - ακόμα και το ξύπνημα του Γέρου της Δημοκρατίας πριν ακόμα ξημερώσει επειδή η Κίνα προχώρησε σε πυρηνική δοκιμή...

Ωστόσο, το «χιούμορ» των μυστικών μας υπηρεσιών δεν εξαντλείται στα τραγελαφικές καταστάσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων: ήδη εξαπλώνεται και στον κυβερνοχώρο. Για παράδειγμα, στους όρους χρήσης του site αναγράφεται με ευδιάκριτους χαρακτήρες ότι εκτός από τους ελληνικούς νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις «η χρήση του δικτυακού τόπου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπόκειται... στους εθιμικούς κανόνες και τα χρηστά ήθη»!

Αποποιείται ευθυνών. Ή ότι η ΕΥΠ «ουδεμία ευθύνη φέρνει, άμεση ή έμμεση για τυχόν ζημία (θετική ή αποθετική) που μπορεί να επέλθει σε οποιονδήποτε από τη χρήση του δικτυακού της τόπου ή/και στοιχείων που περιέχονται σε αυτόν ως προς την ορθότητα, πληρότητα και ακρίβεια αυτών», ενώ στις σελίδες του φιλοξενούνται προκηρύξεις έργων καθώς και ανακοινώσεις διαγωνισμών για σταδιοδρομία στη «μεγάλη των κατασκόπων σχολή». Ακόμη, στον τομέα του site με τίτλο «Συχνές ερωτήσεις», οι χρήστες μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με φλέγοντα θέματα όπως: τι είναι πράκτορας (απάντηση σύμφωνα με το www. eyp.gr: «Πράκτορας είναι άτομο στρατολογημένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο, το οποίο εμπλέκεται σε επιχειρήσεις Μυστικής Δράσης και που τελεί σε γνώση του συγκαλυμμένου χαρακτήρα των ενεργειών του») και να εντρυφήσει στον άγνωστο κατασκοπικό όρο «Μυστική Δράση» («Μυστική δράση είναι το σύνολο των τεχνικών και μεθόδων για την εκπλήρωση μιας απόρρητης αποστολής, επιθετικής ή αμυντικής αντιμετώπισης των αντιπάλων, ανεξαρτήτως αντίδρασης από αυτούς», αναγράφει το site).

Γάμοι και μετατάξεις

Επίσης οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τι γίνεται όταν μέλη της ΕΥΠ παντρεύονται αλλοδαπούς:

«Δεν απαγορεύεται η σύναψη γάμου με αλλοδαπούς, ωστόσο οι υπάλληλοι της υπηρεσίας υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν σε αυτήν το πρόσωπο με το οποίο πρόκειται να τελέσουν μνηστεία ή γάμο, σύμφωνα με το άρθρο 46 παρ. 1 περ. γ του ΠΔ 360/92. Στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι σε περίπτωση που η τέλεση γάμου γίνεται με πρόσωπο που κρίνεται από την Υπηρεσία επικίνδυνο από πλευράς εθνικής ασφάλειας, επιτρέπεται η μετάταξη του υπαλλήλου σε άλλη δημόσια θέση ή Υπηρεσία». Αλλά και γιατί ενώ οι απασχολούμενοι στην ΕΥΠ από νομικής άποψης είναι δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν πολλά που τους διαφοροποιούν: «Είμαστε μία μικρή ομάδα ανθρώπων υπερήφανων για το έργο που μας έχει ανατεθεί.

Μας ενώνει ο κοινός στόχος της προσφοράς στην πατρίδα και της υπεράσπισης της εθνικής ασφάλειας. Μας χαρακτηρίζει επαγγελματισμός, αλλά και πνεύμα περιπέτειας, δημιουργικότητας και ανεξάρτητης σκέψης»...

Πράκτορες με ονοματεπώνυμο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!

Οκτώβριος 1991. Σε δύο φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (στις 15 και στις 22 του μηνός) αναφέρονται τα ονόματα και οι ειδικότητες περισσοτέρων από 400 πρακτόρων, οι οποίοι μετατάσσονταν από την ΕΥΠ προς υπουργεία, νομαρχίες, εφορίες, ταμεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Βάσει του ιδρυτικού νόμου της ΕΥΠ (1645/1986, άρθρο 11) «ατομικές διοικητικές πράξεις διορισμού, μετάταξης, μετάθεσης ή κάθε άλλης υπηρεσιακής μεταβολής οποιασδήποτε φύσης ή κατηγορίας που αφορά το προσωπικό της ΕΥΠ δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Κάποιοι είπαν ότι αυτή η γκάφα ολκής έγινε επίτηδες για να στοχοποιηθούν οι πρώην υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών και, φυσικά, να καούν για πάντα. Το πάθημα του 1991 δεν έγινε μάθημα: ουκ ολίγες φορές κατά τις χοροεσπερίδες των κατασκόπων στα «Δειλινά, τον «Δία» και τη «Φαντασία», υπήρχε και φωτογράφος που έβγαζε φωτογραφίες τους παρευρισκομένους, οι οποίοι κατά την έξοδό τους από τα κέντρα διασκέδασης μπορούσαν να τις αγοράσουν. Και στο Ίντερνετ. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη των 400 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, έδωσε στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία ταγματάρχη που εργαζόταν για λογαριασμό της ΕΥΠ και μάλιστα αναρτήθηκαν και στο Ίντερνετ. Ο συγκεκριμένος ταγματάρχης εξειδικευόταν στην υψηλή τεχνολογία και λόγω της πολυετούς πείρας του εθεωρείτο ιδιαιτέρως πολύτιμος για τις μυστικές υπηρεσίες. Το πρώτο αυτογκόλ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μπήκε όταν στην απάντηση του ερωτήματος του βουλευτή δόθηκαν όλες οι μεταθέσεις που πήρε ο ταγματάρχης, οι αλλαγές στα πόστα του αλλά και λεπτομέρειες για την ενασχόλησή του με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το δεύτερο αυτογκόλ σημειώθηκε όταν λίγες ημέρες μετά η απάντηση με τις λεπτομέρειες της σταδιοδρομίας του ταγματάρχη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Δάκτυλος κομμουνιστών στο δελτίο καιρού

1980: Ο μετεωρολόγος της κρατικής ραδιοφωνίας διαβάζει το δελτίο καιρού, που προμηνύει κακοκαιρία κατά τη διάρκεια των εμφυλιοπολεμικών εορτασμών στον Γράμμο και το Βίτσι. Και απολύεται... Λίγο καιρό μετά έγινε γνωστό ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ- τότε Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών- είχε ερμηνεύσει τις προβλέψεις του ως «δάκτυλο των κομμουνιστών», που σκόπευε στη μη συμμετοχή του κόσμου και στους εορτασμούς... Και στήριξη Μπερίσα. Μία δεκαετία μετά, κατόπιν εντολών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στήθηκε ραδιοσταθμός στην Κέρκυρα που επιδόθηκε σε άκρατη προπαγάνδα εν όψει των ερχόμενων εκλογών για την ενίσχυση του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα, που οι ιθύνοντες της ΕΥΠ έβλεπαν ως καλύτερη λύση από την Ομόνοια. Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών ξεχύθηκαν στην Αλβανία, όπου υπονόμευαν στους Βορειοηπειρώτες τους αντιπάλους του Μπερίσα. Και μετά το Δημοκρατικό Κόμμα έθεσε το θέμα των Τσάμηδων...

Ο Ανδρέας... τάισε τα παπαγαλάκια

Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ειδοποιείται από συνδικαλιστές του ΟΤΕ ότι το μυστικό τηλέφωνό του παρακολουθείται από την ΕΥΠ, μόλις λίγες ημέρες πριν από μία σημαντική συζήτηση στη Βουλή για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η χώρα απέναντι στην πολιτική του πατέρα Μπους, γνωστού φίλου του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Ο Παπανδρέου, μία ημέρα πριν από τη συζήτηση τηλεφωνεί στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Αναστάσιο Πεπονή και του διαμηνύει να κρατήσει αμυντική στάση στη Βουλή την επομένη.

Την ώρα που μιλούν οι δύο άντρες στο τηλέφωνο, άνθρωπος του Παπανδρέου πηγαίνει από το σπίτι του κ. Πεπονή, τον καλεί στην Εκάλη και έπειτα από λίγη ώρα βρίσκονται από κοντά όπου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ του δίνει τις πραγματικές οδηγίες για τον χειρισμό την υπόθεσης. Τα «παπαγαλάκια» της ΕΥΠ σφύριξαν αυτά που είχαν ακούσει στο παρακολουθούμενο τηλέφωνο, με αποτέλεσμα την πλήρη ήττα Μητσοτάκη όταν, κατόπιν των εντολών Παπανδρέου, αποκαλύφθηκαν επιστολές Μπους, non papers και άλλο υλικό που έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Ροζ ιστορίες με συνταγματάρχη και... στρατιωτικό ρεπερτόριο

Μέσα δεκαετίας ΄90. Συνταγματάρχης που υπηρετεί στην ΕΥΠ γνωρίζει εκτός υπηρεσίας όμορφη Ρουμάνα, με την οποία έχει σειρά ραντεβού σε μικρό διαμέρισμα.

Σε διαφορετικό τμήμα από αυτό που υπηρετεί ο συνταγματάρχης κυκλοφορεί ότι η εν λόγω Ρουμάνα- για την οποία δεν είναι γνωστό ότι συναντιέται με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο- είναι κατάσκοπος, ενώ σε άσχετη χρονική στιγμή οι μυστικοί την εντοπίζουν να μεταφέρει στολή του Ελληνικού Στρατούπού αλλού;- στο μικρό διαμέρισμα, το οποίο και παγιδεύουν. Οι πράκτορες προετοιμάζονταν για «μεγα-εξάρθρωση» κατασκοπικού κυκλώματος, όμως το υλικό από την παρακολούθηση του διαμερίσματος δεν... συμφωνούσε με τις προσδοκίες τους: στο ερωτικό της ρεπερτόριο με τον συνταγματάρχη η Ρουμάνα είχε εντάξει και ρόλους με στρατιωτικές στολές, κάτι που όπως ανακάλυψαν αργότερα οι πράκτορες είχε κάνει και με άλλους αξιωματούχους από άλλες χώρες. Αν και όπως ειπώθηκε η αλλοδαπή προσπαθούσε να αποσπάσει πληροφορίες από τον συνταγματάρχη, η υπόθεση έκλεισε χωρίς πολλά- πολλά. Παρόμοια υπόθεση είχε ξανασυμβεί στην ΕΥΠ τη δεκαετία του 1980: πρακτόρισσα που παρακολουθούσε τα τηλέφωνα Τούρκου κατασκόπου δέχθηκε τα βέλη του έρωτα, με αποτέλεσμα να μη δίνει και τόσο συχνά αναφορές για τη δράση του όσο προχωρούσε η σχέση τους. Η ερωτευμένη ΕΥΠατζού εντοπίστηκε από κοριούς που είχαν τοποθετήσει άλλοι Έλληνες πράκτορες στο σπίτι του Τούρκου κατασκόπου.

Ο υπόδικος που αγάπησαν...

Ήταν πριν από 8 χρόνια όταν αποκαλύφθηκε ότι υπόδικος υπό τις εντολές της ΕΥΠ πωλούσε όπλα με πομπούς για να οδηγηθούν οι πράκτορες σε άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ένα από τα όπλα βρέθηκε στην Αθήνα, το άλλο στη Θεσσαλονίκη, ενώ ρουκέτες εντοπίστηκαν σε κάδο απορριμμάτων στου Γκύζη. Ο υπόδικος είχε παραδεχθεί ότι ενώ δρούσε για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών έκανε φόνοπροφυλακίστηκε 18 μήνες- ενώ πιάστηκε το 2001 για ληστεία. Σε αυτό τον άνθρωπο έδωσε όπλα η ΕΥΠ...»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου