13.8.09

Εορτασμός εικόνας της Παναγίας Έλωνας.

Χιλιάδες πιστοί από την Αρκαδία, τη Λακωνία αλλά και πολλές περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει να συρρέουν στην Ιερά Μονή της Παναγίας Έλωνας στο Κοσμά Κυνουρίας, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας που γιορτάζει το δεκαπενταύγουστο.

Το προσωνύμιο της Παναγίας "Έλωνα" προέρχεται από την τσακώνικη τοπική διάλεκτο και την λέξη "έουνη" που σημαίνει Ελεούσα.

Η εικόνα της Παναγίας της Έλωνας είναι αγιογραφία, καλυμμένη με χρυσό "πουκάμισο" κι αποδίδεται τον Ευαγγελιστή Λουκά. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα βρέθηκε από βοσκούς της περιοχής, σε απόκρημνη κι απρόσιτη θέση κι εντοπίστηκε γιατί κατά "θαυμαστό" τρόπο φωτιζόταν επίμονα το σημείο.

Στην εικόνα αυτή της Θεοτόκου έχουν αποδοθεί πολλά θαύματα και γι’ αυτό πλήθος από τάματα πιστών περιβάλουν το προσκυνητάρι. Οι πιστοί, όλο το χρόνο, κυρίως όμως αυτές της ημέρες, από κάθε γωνιά της χώρας ακόμα κι από το εξωτερικό, φτάνουν με κάθε τρόπο και μέσο, πεζοπορώντας και γονυπετώς, εκπληρώνοντας το τάμα τους και προσκυνώντας την ιερή εικόνα της Παναγίας, δείχνοντας έτσι την αγάπη τους και την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο της Θεοτόκου για την βοήθεια που τους παρείχε.

Αύριο το απόγευμα θα τελεστεί μέγας εσπερινός στην Ιερά Μονή και θα ακολουθήσει παράκληση και ιερά αγρυπνία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας & Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου.

Ανήμερα του δεκαπενταύγουστου το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ οι λατρευτικές εκδηλώσεις και οι ιερές ακολουθίες θα συνεχιστούν καθημερινά ως τα Εννιάμερα της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου.-

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου