21.8.09

Φοιτητές - Οι « Βάσεις » φεύγουν – Έρχονται τα ενοίκια .

Από 250 έως 400 ευρώ για γκαρσονιέρες και από 350 έως 600 ευρώ για δυάρια είναι τα ποσά που πρέπει να υπολογίζουν φέτος οι γονείς για τα λεγόμενα φοιτητικά ενοίκια. Δηλαδή για τη στέγαση των φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από την πατρική στέγη.

Ηδη πολλοί γονείς έχουν ξεκινήσει την έρευνα αγοράς στις πόλεις όπου θεωρούν (με γνώμονα τις περυσινές βάσεις) ότι πέρασαν τα παιδιά τους. Με την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής η εικόνα οριστικοποιείται και αρχίζει ο… αγώνας δρόμου για την εξασφάλιση στέγης.

Οι επαγγελματίες της αγοράς αλλά και η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων επισημαίνουν πάντως ότι ο χειρότερος σύμβουλος είναι η βιασύνη, όπως και η «απαίτηση» να βρεθεί καλό και φθηνό σπίτι δίπλα στην πύλη του πανεπιστημίου. Μια ενδιαφέρουσα και σαφώς φθηνότερη επιλογή είναι η συγκατοίκηση με άλλους συμφοιτητές, σε μεγαλύτερο σπίτι. Ετσι, το ποσό του ενοικίου μειώνεται δραστικά, ενώ οι συγκάτοικοι μοιράζονται και τα πάγια έξοδα, για κοινόχρηστα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Σε κάθε περίπτωση, προβάδισμα έχουν οι παλιοί φοιτητές, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα από τα τέλη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους να κάνουν έρευνα αγοράς και να εντοπίσουν τυχόν ευκαιρίες σε νεόδμητες κατοικίες ή σπίτια όπου κατοικούσαν τελειόφοιτοι και είναι διαθέσιμα τη φετινή χρονιά.

«Ρυθμιστής» της αγοράς τα τελευταία χρόνια ήταν και παραμένει η εφαρμογή της βάσης του «10». Με τη θέσπιση του βαθμολογικού ορίου εισαγωγής, μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές και περιορίστηκαν οι πιέσεις στη μισθωτική αγορά. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι αυξήσεις στα «φοιτητικά» ενοίκια τα τελευταία χρόνια είναι σχετικά περιορισμένες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η επιβάρυνση για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι μικρή.

«Η πρόβλεψη είναι ότι το πολύ ένα μήνα μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, οι τιμές των μικρών κατοικιών θα επανέλθουν στα περσινά επίπεδα και ίσως λίγο χαμηλότερα. Προς το παρόν πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν τιμές μέχρι και 15% υψηλότερες από τις περυσινές».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου