19.8.09

Τα δάνεια και οι κατασχέσεις οδηγούν στην κατάθλιψη

Πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών, των οποίων οι κατοικίες έχουν κατασχεθεί λόγω της αδυναμίας να πληρωθούν οι δόσεις της υποθήκης τους, πάσχει από κατάθλιψη εξαιτίας της δυσάρεστης αυτής εμπειρίας τους, τονίζεται σε έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στον δικτυακό τόπο της American Journal of Public Health, παρακολούθησαν ένα δείγμα από 250 ιδιοκτήτες στην περιοχή της Φιλαδέλφειας από την ημέρα καθ’ ην κατασχέθηκε το ακίνητό τους.

Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών άρχισαν να παρουσιάζουν τα συμπτώματα την ίδια τη στιγμή της κατάσχεσης και το 37% εξ αυτών παρουσίασε οξεία κατάθλιψη, δηλώνουν οι ερευνητές.

Το άνευ προηγουμένου κύμα των κατασχέσεων ακινήτων στις ΗΠΑ, απότοκο της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, «συνιστά επίσης και μία υγειονομική κρίση», εκτιμά ο Δρ. Κρεγκ Πόλακ της ιατρικής σχολής του Παν/μιου της Πενσιλβάνιας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που συνέταξε την έκθεση.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η κατάσταση ενδεχομένως να είναι ακόμη δεινότερη σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ο αριθμός των κατασχέσεων και η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερου μεγέθους απ΄ότι στην Φιλαδέλφεια, πόλη όπου ο αριθμός των κατασχέσεων έχει διπλασιασθεί στο διάστημα μεταξύ 2007 και 2008.

«Ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός» των συμπτωμάτων κατάθλιψης που αποκαλύπτει η συγκεκριμένη έρευνα είναι πολύ ανησυχητικός, τονίζει ο ίδιος ερευνητής, ο οποίος επισημαίνει πως προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης στο 12,8% των Αμερικανών που βρίσκονται πάνω από το όριο φτώχειας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως εκείνοι των οποίων οι κατοικίες κατασχέθηκαν κατά μεγάλο ποσοστό στερούνταν επίσης και κοινωνικής ασφάλισης (22%), αντί μόνον του 8% από άλλο, γενικότερο, πληθυσμιακό δείγμα που επέλεξαν οι ερευνητές.

Πάντως και τα δύο δείγματα χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουν στο ίδιο ποσοστό παρόμοια προβλήματα υγείας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου